Bayan Baruş ve Bayan Gürkan’ın girişimleri sonuç verdi

Bayan Baruş ve Bayan Gürkan’ın girişimleri sonuç verdi

 Hafize Gürkan: Hedefimiz her ilçede bir kooperatif kurmak, yerelde kooperatif kültürünü ortak ve kolektif hareket etme bilincini topluma kazandırarak, kırsalda kalkınmaya destek sunmaktır.

24 Temmuz 2020 - 00:14

Bayan Baruş ve Bayan Gürkan’ın girişimleri sonuç verdi

 Hafize Gürkan: Hedefimiz her ilçede bir kooperatif kurmak, yerelde kooperatif kültürünü ortak ve kolektif hareket etme bilincini topluma kazandırarak, kırsalda kalkınmaya destek sunmaktır.

Ticaret Bakanlığı’nın, kooperatiflerin gelişmesi ve kooperatifçiliğin yaygınlaşması amacıyla başlattığı Kooperatifçilik Tanıtım ve Geliştirme Projesi kapsamında oluşturulan Kooperatifçilik Otobüsü, Malatya’ya geldi.

Vali Aydın Baruş’un eşi Nagehan Baruş ile Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın eşi Hafize Gürkan hanımefendilerin, yoğun gayret ve girişimleri neticesinde kooperatifçilik ile ilgili Malatya’da bir panel düzenlendi.

Türkiye’de Kooperatifçilik ve Kadın Kooperatifleri konulu Panel, Malatya Sanayi ve Ticaret Odası Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

20 -24 Temmuz 2020 tarihleri arasında Türkiye’de Kooperatifçilik ve Kadın Kooperatifleri konuları ele alınacak.  Ayrıca kayısı üretimi ve pazarlamasında kooperatifleşme çalışmaları masaya yatırılacak.

En az bir yeni Kooperatif ve iş fikri oluşturma hedefi ile yola çıkan Kooperatifçilik Otobüsü, Malatya’da kaldığı 20-24 Temmuz tarihlerinde, Yazıhan, Hekimhan, Kuluncak, Doğanşehir, Akçadağ, Darende, Doğanyol, Pütürge, Kale, Arapgir ve Arguvan ilçelerini gezecek.

Hafize Gürkan: Küçük dokunuşların büyük farklar yaratacağının bilincindeyiz

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın eşi Hafize Gürkan, “Kooperatiflerin Malatya’daki durumu ile ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum. Eşim Belediye Başkanı seçildiğinde bu görevin sorumluluğun ne kadar büyük olduğunun bilincindeydim. Eşimle birlikte kendimde çok büyük bir sorumluluk aldığımı hissettim. Malatya deyimiyle ‘Beydağını sırtıma bindi zannettim’ bir eş olarak ilimizde ne yapabilirim? Başta bir anne, bir kadın toplumla özdeşleşmiş, toplumun sorunlarını kendi sorunları olarak gören, bir birey olarak toplumun dezavantajlı gruplarından olan kadınlara dokunmak, küçük dokunuşların büyük farklar yaratacağının bilincinde olarak ‘Kelebek Etkisi’ teorisiyle katlanarak toplumsal etkisinin artacağını ve yaygınlaşacağına emindim. Geldiğimiz nokta bizi haklı çıkarmıştır. Bu kapsamda Anadolu’muzun güzel ili Malatya’da kadınlara dokunulmalı, onlar harekete geçirilmeli ve güçlendirilmeli ve böylece hem kendi ailelerine hem ilimizin hem de ülkemizin ekonomisine katkıda bulunacaklarının inancındayım. Bu nedenle kadınlarımıza alanlar açmalı, saygıdeğer Valimizin kıymetli eşi Nagehan Baruş hanımefendi ile istişare de bulunarak, Malatya’da kadın üretim kooperatifi kurma ve geliştirme noktasında mutabık kaldık. O dönemde ilimizde sadece 2 kooperatif vardı şu anda bu sayı 6’ya çıkmıştır. Bu sayı hem çok az hem de kooperatiflerle toplumsal farkındalık maalesef yetersizdir. Bu nedenle tüm kırsal ve merkez ilçelerde kooperatifler kurulmalı ve bunlar harekete geçirilmelidir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi, 2019 Eylül ayında bizleri külliyede bir toplantıya davet etti. Toplantıda bizlere belediye başkanı eşlerine kendi illerinde özellikle ‘Sıfır Atık Projesi ve Gönüllü Aile Olma Projesi’ ile ilgili eğitimler yapmamızı ve çalışmalar yapmamızı söyledi ancak bunun devamında da her belediye başkanı eşi kendi illerinde ne yapmak istiyorlarsa topluma faydalı olan her hareketi destekleyeceklerinin sözünü verdiler. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşleri kıymetli hanımefendi Emine Erdoğan’a teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.

Hedefimiz her ilçede bir kooperatif kurmak

Hafize Gürkan, kooperatifçilikle ilgili toplantının ilkini 26-27 Ekim’de yaptıklarını kaydederek, şöyle konuştu:

“Bu toplantının ilkini Sayın Valimizin eşi Nagehan Baruş ile birlikte ev sahipliğini üstlenerek Malatya’da gerçekleştirmiştik. O dönemde bize katkı sunan Ticaret Bakanımıza ve Necmettin Erkan beye tekraren teşekkür etmek istiyorum. Çünkü bu çalıştay ile ilgili kooperatifçilik kitapçığını hazırladılar.

2019 Aralık ayında Ankara’da kooperatifler fuarına katıldım. Sayın Genel Müdürümüz Necmettin Bey ile fuarda karşılaştık. Sayın Genel Müdürüm siz bize Ekim ayında yapmış olduğumuz toplantıda demiştiniz ki - ‘Madem Malatya Kooperatifte bu kadar istekli, biz bir otobüs donatacağız ve bunun ilkini Malatya’da mı başlatsak, -Ben de, ‘Bu otobüste bir hafta seve seve bu eğitimlere katılırım demiştim’

Kış ayı, pandemi ve deprem süreci derken otobüsümüz bugün ilimize teşrif ettiler. Bu süreçte bizlerde desteğini esirgemeyen Sayın Ticaret Bakanımıza ve Genel Müdürümüze teşekkür ediyorum. Çalıştay da çizdiğimiz yol haritası ve öncelik tecrübelerimiz ile beraber bu yolda hızlı yol almaya başladık. Hedefimiz her ilçede bir kooperatif kurmak, yerelde kooperatif kültürünü ortak ve kollektif hareket etme bilincini topluma kazandırarak kırsalda kalkınmaya destek sunmaktır. Kooperatif sayısı şu anda 6 olsa da daha da artırmaktır.

Kadın gücüyle yerelde ve kırsalda sürdürülebilir kalkınmayı amaçlayan Malatya üretici ve girişimci kadınlar kooperatifinin kurulmasına öncülük ettik.

Her ilçemizde birini üye yaparak, ilçelerimizde hangi ürün üretiliyor araştırması yaparak ürün envanteri hazırladık.”

Hafize Gürkan, kooperatifçilik alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, toplantıya katkıda bulunan herkese teşekkürlerini iletti.

Nagehan Baruş: Kadınlar ülkenin geleceğini inşa eden mimarlardır

Malatya Valisi Aydın Baruş’un eşi Nagehan Baruş ise, “Türk kadını gerek ailenin sağlam temeller üzerinde kurulmasında gerekse aile hayatının sağlıklı koşullarda idame ettirilmesinde daima eşinin yanında yer alarak bugünün büyük Türkiye’nin ortaya çıkmasında çok önemli roller üstlenmiştir. Tarihe damga vuran liderlerin hayatına baktığımızda yanlarında ya anne olarak ya da eş olarak mutlaka bir kadının olduğunu görürüz. Yeni nesillerin yetiştirilmesinde vazgeçilmez bir paya sahip olan kadınlar bu anlamda bir ülkenin geleceğini inşa eden mimarlardır. Bugün toplumun her alanında her alan kadınların ülkelerin ekonomik ve sosyal refah düzeyinin artmasında her geçen gün daha büyük bir pay üstlendiğine şahit olmaktayız. Birlikte iş yapma kültürünün en önemli göstergelerinden biri olan kooperatifleşme bugün kadınlarımızın ortak başarılarında çok önemli bir yöntem olarak çıkmış durumdadır. Hayatın kurucu unsurları olan saygı değer kadınlarımıza en derin saygılarımı ve selamlarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.  

Tüfenkci:  Kooperatifçiliğin anlayışında yardımlaşma anlayışı sahiptir

AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, “Kooperatifçilik anlayışı bizim medeniyetimizin yardımlaşma ve kalkınma kültürümüz ile örtüşmektedir. Bizim yardımlaşma ve dayanışma anlayışımızın temeli başkalarına faydalı olmak üzeredir. Biz sadece kendi çıkarlarını düşünen bir toplum hiçbir zaman olmadık. Yaşadığımız coğrafyada herkesin mutluluğunu ve mutluluğu ile mutlu olan ve herkese yardım elini uzatmaya çalışan bir medeniyetin çocuklarıyız. Türkiye olarak, Suriye’deki kardeşlerimize ve pandemi sürecinde farklı ülkelere bütün imkânlarımızı seferber ettik. Herkese yardım elimizi uzatmaya çalıştık. Temelinde yardımlaşma olan kooperatifçilik anlayışına sahip çıkmamız gerekir” şeklinde konuştu.

Başkan Gürkan: Kooperatif kollektif çalışma anlamındadır

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Böylesi anlamlı bir programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kooperatif kollektif çalışma anlamındadır. İşbirliği ve üretim çıktısını ortaya çıkarmaktır. İş yapacağız, yapmış gibi görünmeyeceğiz. Sonuç odaklı ve halkın yararına faydasına dokunan işler yapacağız.

Büyükşehir Belediyesi olarak, Türkiye’de ve dünyada ilk kurulan Kuru Kayısı ve lisanslı depoculuk yapıyoruz. Yaklaşık 14 milyon Euro civarında bir rakama tekamül ediyor. 17 Aralık itibariyle faaliyete geçecektir. Malatya’nın ortak sıkıntısı olan şire ve buğday pazarının ihalesi en kısa zamanda yapılarak, ilgili paydaşlarla Malatya’ya yakışır güzel bir yer yapılıyor.  

Kayısı Malatya için önemlidir. Güneşin altın yumurtası diye tarif ediyoruz. Malatya’yı mazisine layık istikbale kavuşturmak için gayret göstermeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi. 

Vali Baruş: Kadınlarımızın ortaya koyduğu her çalışmada bizler onların yanındayız

Malatya Valisi Aydın Baruş, “Bu çalışmalar ilimizde kooperatifçilik konusunda bilinçlenmeyi artıracak ve bu konuda hem erkeklerimizin hem de kadınlarımızın inisiyatif alması yönündeki cesaretlerine katkı sağlayacaktır. Kadınlarımız güçlerini bir araya getirdiklerinde başaramayacakları hiçbir şey olamaz. Bundan eminiz. Bugün çok sevinçliyim ki Malatya kadınları bu konuda gerekli duyarlılıklara sahipler ve gelecekte büyük başarılara imza atacaklar. 6 tane kooperatifin kurulması bunu gösteriyor. Kadınlarımızın ortaya koyduğu her çalışmada bizler onların yanındayız.  Özellikle kadın kooperatiflerinin kurulması aşamasında her türlü desteği verme noktasında ifade etmek istiyorum. Gerekli desteği vereceğiz. Kadını güçlü olmayan bir ülke ne ekonomi bakımından ne kültür, ne de sosyal bakımda güçlü olamaz. Güçlü olan ülkelere baktığımız zaman hepsinin ekonomik ve sosyal hayatında kadınların aktif rol aldığını görüyoruz. Ülkelerinin ekonomi ve sosyal hayatına çok değerli katkılar sunduğunu görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kadınlarımızın ülke ekonomisine katkıları hızlı bir şekilde artmaktadır. Bütün bakanlıklarımız kadın girişimcilerimize destek veriyorlar. Bu çalışmalarda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu desteği sağlayan herkese yürekten inanıyorum. Malatya kadınının başaramayacağı hiçbir iş yoktur. Birbirimize güvenelim. Bu çalışmanın Malatya’mıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardında AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın moderatörlüğünde;

-Esnaf Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan,

-TKDK Başkanı Dr. Muhammed Adak,

-Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri,

-Kadının Statüsü Genel Müdür Yardımcısı Ahsen Arıöz Bozkuş ile

"Kooperatifçilik ve Kadın Kooperatifleri Paneli” gerçekleştirildi.

Kooperatifçilik kitabı hediye edildi

Ayrıca, progamda Başkan Gürkan’ın eşi Hafize Gürkan tarafından hazırlanıp yayınlanması sağlanan kooperatifçilik ile ilgili kitap, katılımcılara takdim edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Malatya'da Yapı Güçlendirme Çalışmaları Hız Kazanıyor
Malatya'da Yapı Güçlendirme Çalışmaları Hız Kazanıyor
Başkan Çınar; Gece Gündüz Demeden Çalışıyoruz
Başkan Çınar; Gece Gündüz Demeden Çalışıyoruz