Özbekistan kayısısı, Malatya kayısısını tehdit ediyor

Özbekistan kayısısı, Malatya kayısısını tehdit ediyor

” Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Özbekistan’ın bu yıl 60 bin ton kuru kayısı üretimi gerçekleştirdiğini belirterek, “Malatya’nın, dolayısıyla Türkiye’nin kuru kayısı üretiminde rakipsiz olduğunu söylemek artık çok zor.

27 Ekim 2019 - 02:31

Özbekistan kayısısı, Malatya kayısısını tehdit ediyor

” Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Özbekistan’ın bu yıl 60 bin ton kuru kayısı üretimi gerçekleştirdiğini belirterek, “Malatya’nın, dolayısıyla Türkiye’nin kuru kayısı üretiminde rakipsiz olduğunu söylemek artık çok zor. Şunu söyleyebilirim ki, bizim dünya lideri olduğumuz kuru kayısı üretiminde Özbekistan tehlikesi kapımızda” olduğunu söyledi.

Özbek kayısısının kalite, lezzet ve aroma açısından Malatya kayısısının çok gerisinde olduğunu vurgulayan Ramazan Özcan, buna karşılık fiyatının uygun olması nedeniyle Rusya pazara Özbekistan’ın hakim olmaya başladığını kaydetti. Özcan şöyle dedi:

“Ancak, bu durum bizim için rahatlatıcı bir durum yaratmamalı. Çünkü ikinci kalite de olsa, Özbek kayısısı dünya kuru kayısı piyasasının belirli bir bölümünü işgal etmeye başlamış durumda. Özbekistan’da yetiştirilen kayısılardan üretilen kuru kayısıyı tatma ve görme imkânı bulduk. Malatya’nın tabi ki kalitesine yetişmez, tat ve lezzet olarak Malatya ile kıyaslanamaz ama kuru kayısı üretimini basbayağı artırmışlar. Rusya’daki büyük pazarın tamamını almış durumdalar. Neden? Kalite biraz düşük ama fiyatı uygun.  Rusya’da da milli geliri kişi başına düşük olan bölgeler var. İşte Özbekistan bu bölgelerin tamamına kuru kayısı başta olmak üzere kuru meyve satıyor”.

Özcan, Özbekistan’da genel olarak, 1 kg. kuru kayısının  Malatya’daki gibi 4 kg. yaş kayısıdan değil, 8 kilogram yaş kayısıdan 1 kg kuru kayısı elde ettiklerini, buna karşılık, bazı bölgelerde Malatya kalibre ve kalitesinde kayısı üretimi yapıldığını da ifade etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Malatya'da Yapı Güçlendirme Çalışmaları Hız Kazanıyor
Malatya'da Yapı Güçlendirme Çalışmaları Hız Kazanıyor
Başkan Çınar; Gece Gündüz Demeden Çalışıyoruz
Başkan Çınar; Gece Gündüz Demeden Çalışıyoruz