Ahmet Çakır ikram harcamasına cevap verecek mi?

Ahmet Çakır ikram harcamasına cevap verecek mi?

Malatya Büyükşehir belediyesinin mevcut borcuyla ilgili yapılan tartışmalara bir yenisi daha eklendi. Geçtiğimiz günler de yayınlanan bir bültende,  3 yılı Ahmet Çakır döneminde gerçekleşen ikram skandalı daha gün yüzüne çıktı.

10 Ağustos 2019 - 00:40

Ahmet Çakır ikram harcamasına cevap verecek mi?


Malatya Büyükşehir belediyesinin mevcut borcuyla ilgili yapılan tartışmalara bir yenisi daha eklendi. Geçtiğimiz günler de yayınlanan bir bültende,  3 yılı Ahmet Çakır döneminde gerçekleşen ikram skandalı daha gün yüzüne çıktı. CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz’ın sert tepki gösterdiği İkram harcamalarına, Çakır’ın nasıl bir açıklama yapacağı da merak konusu oldu. Zira, daha önce Malatya Belediyesinin  açıkladığı borç miktarına itiraz ederek,basın açıklaması yapmştı. 
CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz; "Toplamda da 4 yıl içerisinde Malatya Büyükşehir Belediyesine bu kapsamda 254 kişi gelmiş. Bu 254 kişiye ne yedilerse, ne içtilerse, nerede yattılarsa bunu bilemiyoruz 11 milyon 459 bin para harcanmış. Eski parayla 11 trilyon 459 milyar para harcanmış" diyerek bunları hesabının verilmesini istedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Malatya İl yönetimi tarafından Malatya Büyükşehir Belediyesinin 4 yıllık faaliyet raporları ile ilgili değerlendirme açıklaması yaptı. CHP'li meclis üyeleri ile birlikte bir açıklama yapan CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, usulsüz para harcandığını söyleyerek soruşturma yapılmasını talep etti.
Kiraz, Malatya'ya gelen misafirlere harcanan paranın büyük bir mebla olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi; "Belediye meclisimiz bu süre içerisinde önemli bir performans sergiliyor. Bu performans ile hem geçmiş yönetimleri, hem mevcut yönetimleri ciddi şekilde rahatsız etmeye başladık. Gün geçmesin ki, Malatya Belediyesinde geçmişte ve günümüzde, özellikle geçmişte yaşananlarla ilgili ağzımızın açık kaldığı bir durumla karşı karşıya kalmayalım. Tabi her gün maalesef öyle durumlarla karşılaşıyoruz ki, tabi bu yaşananlarının faturasının da Malatyalılara kesildiğini görüyoruz. Faaliyet raporları, meclis üyelerimiz tarafından incelenmiş ve bu bizzat büyükşehir belediyesinin faaliyet raporlarında yer alan verilerle hazırlamış olduğumuz bilgiler. Büyükşehir belediyesinin özel kalem müdürlüğünün görevleri arasında yurt içi ve dışı protokoller ile temsilci misafirlerinin karşılanması, ağırlanması ve ikram yapılmaktadır. Bu belediyenin normal olarak yapacağı giderlerden birisi. Ama bu bağlamda baktığımız da2015 yılına baktığımız da 50 tane misafir gelmiş. 50 tane misafire toplamda 2 milyon 295 bin lira para harcanmış. Yani bir misafire 45 bin 900 lira para harcanmış"
"11 MİLYON NEREYE HARCANDI?"
Kiraz 4 yıllık toplam harcama yapılan para rakamlarını paylaşarak Belediyeye sorular yöneltti. Kiraz;"Yine 2016 yılında 70 tane misafir gelmiş ve toplamda 2 milyon 279 bin lira para harcamış. Burada biraz daha tasarruflu davranılmış gözüküyor. 2017 yılında 89 misafir gelmiş, harcanan para 2 milyon 785 bin TL para harcanmış. 2018 yılında 45 tane misafir gelmiş. Harcanan para 3 milyon 800 bin harcanmış. Yani bir kişiye 75 bin 100 TL para harcaması yapılmış. Toplamda da 4 yıl içerisinde Malatya Büyükşehir Belediyesine bu kapsamda 254 kişi gelmiş. Bu 254 kişiye ne yedilerse, ne içtilerse, nerede yattılarsa bunu bilemiyoruz 11 milyon 459 bin para harcanmış. Eski parayla 11 trilyon 459 milyar para harcanmış. Bizlerde Malatya'da yaşıyoruz. Malatya'da bu kadar parayı misafir ağırlayabileceğimiz, harcaya bileceğimiz bir yer var mı? Merak ediyoruz. Artık bu yemekler altın tabakta mı sunuluyor bu yemekler bilemiyoruz. Allah aşkına geçmiş dönemde Malatya Belediye Başkanlığı yapmış, herkese soruyoruz, bir kişiye misafir ağırlama gideri olarak 45 milyon ne yedirdiniz? Sormaktan utandığımız bir rakamla karşı karşıya olduğumuz bir gerçek var. Dolayısıyla, geçmişte birçok rakam açıklandı. Bu rakamlarda da şunu gördük, Malatya Belediyesi har vurup, harman savurmuş. Aklımıza gelmeyen adeta başımıza geldi. Malatya'da büyükşehir belediye başkanlığı yapmış kişiler, utanmadan, sıkılmadan faaliyet raporlarına bu rakamları yazabiliyor, koyabiliyor" dedi.
"BİZ ŞİKÂYETÇİYİZ"
Faaliyetlerin araştırılmasını ve soruşturma açılmasını isteyen Kiraz; "Biz şunu soruyoruz, Malatya belediyesi bu kadar zengin mi? Misafirlerine ikram yapabilecek kadar bu kadar gücü var mı? Bunu birisi çıkıp mutlaka açıklaması gerekiyor. Yeni Belediye yönetimi seçildiğinde başkan, tasarruf tedbirleri açıkladı. Bu tedbirler içerisinde bu afakî misafir giderleri var mı, bunlar için bir önlem alındı mı, bundan sonra gelen misafirler için bu kadar miktar mı harcanacak? Bir misafir için Malatya'da 5 yıldızlı bir oteli tutsanız bu kadar para harcayamazsınız. Bu faaliyet raporlarından bizler şikâyetçiyiz. Mevcut yönetiminde geçmiş yönetimler hakkında şikâyetçi olması, savcılığa başvurması ve mutlaka soruşturma yapılması gerekiyor. Kim har vurup, harman savurduysa bedelini ödemesi gerekiyor. Kimsenin, bugün asgari ücretle evine ekmek götürmek isteyen kişiye ödetmeye hakkı yoktur" dedi.
"100 KATI FAZLA İHALE"
20 Bin liradan yapılan ihalenin, önceden 2 milyon'a yapıldığına işaret eden Kiraz;" Büyükşehir Belediye başkanı katıldığı bir televizyon programında bir açıklama yapıyor. ' Biz kiralık araç, huzur hakkı, harici maaş ödemelerini sonlandırarak her ay 10 milyon TL tasarruf ettik, tasarrufumuz 4 ayda 40 bin liraya ulaştı' diyor. Güzel olumlu. Sonra devam ediyor ve sanki belediyeyi CHP'den devralmış gibi; '2 milyon TL'ye verilmiş olan bir ihaleyi, 20 bin TL'ye yaptırdık' diyor. Aradaki fark 2-3-5 kat olsa neyse bu 100 katı bir rakama denk geliyor. Tabi bu ihaleler kime verilmiş, kaç tane var? Bunların tümünü bizde araştıracağız ama belediye başkanından da bunların araştırmasını bekliyoruz" dedi.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Malatya'da Yapı Güçlendirme Çalışmaları Hız Kazanıyor
Malatya'da Yapı Güçlendirme Çalışmaları Hız Kazanıyor
Başkan Çınar; Gece Gündüz Demeden Çalışıyoruz
Başkan Çınar; Gece Gündüz Demeden Çalışıyoruz