depremzedelere konut yapılmalıdır

Bugüne kadar depremzedelere ne bir tek kuruş maddi yardım yapıldı, ne de bir ev yapıldı. Mahkeme tarafından ‘o yer’ kavramı hukuka aykırı bulunduğu için depremzedelere derhal konut yardımına başlanmalıdır” dedi.


depremzedelere konut yapılmalıdır

depremzedelere konut yapılmalıdır

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 29 Kasım 2015’te Hekimhan ve Kuluncak’ta büyük hasara yol açan depremin üzerinden 3,5 yıl geçtiğini belirterek, “Bugüne kadar depremzedelere ne bir tek kuruş maddi yardım yapıldı, ne de bir ev yapıldı. Mahkeme tarafından ‘o yer’ kavramı hukuka aykırı bulunduğu için depremzedelere derhal konut yardımına başlanmalıdır” dedi.

DEPREMZEDE DEĞİL AKP’ZEDE

“Hekimhan ve Kuluncak ilçelerinde meydana gelen depremde Hekimhan İlçesinde, 892 ağır hasarlı Bin 155 konut, 349 ahır, 246 depo , Kuluncak İlçesi’nde; 122’si ağır hasarlı 168 konut, 35 ahır,31 depo tespit edilmişti.” diyen Ağbaba yaptığı yazılı açıklamada 3,5 Yıldır depremzedelere ne 1 tek kuruş maddi yardım yapıldı, ne de 1 ev yapıldı. Hekimhan ve Kuluncaklı depremzedeler yıllardır devleti arıyorlar ama bulamıyorlar. Köylüler, ‘Depremzede değil, AKP’zedeyiz’ diyorlar” ifadelerini kullandı.

BÜTÜNŞEHİR MALATYALIYI MAĞDUR ETTİ

Ağbaba, “Malatyalıların yardım almalarına en büyük engel AKP’nin çıkardığı  büyükşehir yasası. Büyükşehir yapılırken Bütünşehir’e karşı çıkmıştık. Hekimhan depremi ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha gösterdi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığının 2000 – 3 nolu Genelgesi’nde  afetzedenin kendisine ve eşine ait il sınırları içerisinde ikinci bir konutunun olması durumunda yardım yapılamayacağı belirtiliyor.Malatya büyükşehir olduğu için tüm il sınırları o yer  kavramı içerisinde değerlendiriliyor. Böylece afetzedenin il sınırları içerisinde kendisine ve eşine ait ikinci bir konutunun bulunması afetzedenin hak sahibi olmasını engelliyor. İstanbul’da 5 villası olan afetzedeye yardım yapılıyor, ama Malatya’da kerpiç   evi olan afetzedeye yardım yapılmıyor.” Dedi.

MAHKEME DEPREMZEDEYİ HAKLI BULDU

Ağbaba, kısa süre önce Malatya İdare Mahkemesi’nin bir afetzedenin başvurusu üzerine ‘Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın 2000 yılında yayınladığı ilgili genelgenin vatandaşları mağdur ettiğine karar vererek, hem Güzelyurt’ta hem de Yeşilyurt’ta evi bulunan afetzedenin Güzelyurt’taki evinin yıkılmasına rağmen afet yardımı alamamasının hukuka aykırı olduğuna karar vermiştir.Malatya İdare Mahkemesi’nin verdiği karar, 3,5 yıldır dile getirdiğimiz haksızlık ve hukuksuzluğu tescillemiştir. Yıllardır ilgili genelgenin iptal edilmesini dile getirmemize rağmen adım atmayanlar, mahkeme kararının ardından yaptıkları yanlışı daha net göreceklerdir. Malatya İdare Mahkemesi’nin kararı ‘o yer’ mağduru tüm afetzedeler için emsal kabul edilmeli, bugüne kadar yardım alamayan afetzedelere yardımın önünü açmalıdır” dedi.